Daha dolgun bir görünüme sahip olan ekvator pembe gül yerli güllere kıyasla biraz daha uzun ömürlüdür. İsmini Ekvator ülkesinden alan bu gül farklı renklere sahiptir. Dünya üzerinde haklı bir üne sahip olan Ekvator bölgesi gül yetiştiriciliği için uygun koşullardadır. Bölgede gül haricinde krizantem, karanfil, papatya ve benzer farklı çiçeklerin ihracatı yapılır. Bölge aynı zamanda en fazla Ekvator gül ihracatı yapılan yer olarak bilinir. Güllerin yetiştiği bölgedeki iklim koşulları tohumlanma, filizlenme ve büyüme dönemleri için uygundur. Böylece ülke genelinde farklı renklerde çiçeklere rastlamak mümkündür.
Ekvator pembe gül çeşitleri deniz seviyesinden yaklaşık 3000 metre yükseklikte yetişebilir. Uzun saplara ve çiçeklere sahip olan bu güller için güneşlenme süresi uzun olmalıdır. Ekvator bölgesinde kış aylarında bile doğal güneş ışınlarının bulunması çiçeklerin daha iyi koşullarda yetişebilmesini sağlar. Özellikle Ekvator ülkesindeki Andes’teki Pichincha eyaleti ekvator güllerinin yetişeceği en iyi şartlara sahiptir. Son 30 yıl içerisinde bu bölgeden dünyanın dört bir yanına ekvator pembe gül dağıtımı yapılmıştır. Güllerin transfer esnasında zarar görmemeleri için gerekli tüm önlemler alınmakta olup soğuk hava depolarında muhafaza edilir.
Ekvator Pembe Gülü: Bakımı Ve Yetiştirilmesi
Evlerde vazo içerisinde kolayca bakılabilen ekvator pembe gül suyu seven bir çiçektir. Doğru bakıldığında uzun süre boyunca canlılığını kaybetmeden durabilir. Gülleri koymak için seçilen vazonun ¾ lük kısmı içme suyu ile doldurulmalıdır. Eğer bitki besini varsa bu besin suyun içine karıştırılmalıdır. Gülleri suya yerleştirmeden önce alt kısımlarında suda kalacak dallar varsa onlar keserek kopartılmalıdır. Dallar suyun içinde kaldığında bakteri üremesine yol açacaktır. Dalların alt kısımları 2 cm yukarıdan açık olacak şekilde kesilmelidir.
Vazonun içerisinde her gün giderek azalan su seviyesi ilk günkü haline getirilmelidir. Güller suyu içtiğinden sürekli kontrolle ideal su seviyesi sabit tutulmalıdır. Bakım ve temizlik esnasında ekvator pembe gül dallarının üst kısımlarında bulunan dikenlere dikkat edilmelidir. Güller açtıktan sonra dış kısımda kalan koruyucu yapraklar koparılmalıdır. Bu bakım ve temizlik aşamaları takip edildiğinde güller olabilecek en uzun sürede yaşayacaktır. Yerli güllere nazaran daha dayanıklı ve dolgun görselli olması bu güllerin bakımını kolay hale getirir. Bakımın eksiksiz olması için güllerin doğru yere koyulması ve güneş ışığından mahrum bırakılmaması gerekir. Özellikle hava akımının yoğun olduğu kapı ve pencere aralarına koymak güllerin zarar görmesine yol açacaktır.
Ekvator Pembe Gülün Anlamı Ve Özellikleri
Rengi itibariyle sıcak ve samimi bir hava veren ekvator pembe gül nezaketi ve şirinliği ifade eder. Şükran ve minnettarlık ifadesi olarak da bilinen pembe güller zarafet, cilve, masumiyet, gibi anlamlara da sahiptir. Anlamının manidar olmasından dolayı bu güller yıldönümü, tebrik, doğum günü, hasta ziyareti ya da benzer önemli bir olayın gerçekleşmesi gibi durumlar için tercih edilir. Amacına uygun şekilde tasarlanan ekvator pembe gül sayısına ve görünümüne özen gösterilmelidir. Genellikle günler tek dal ya da büyük buket halinde hazırlanır. Daha özel olması adına bazı kişiler özel kutuda tasarlanmış ekvator pembe gül de sipariş ederler.
Ekvator gülleri almak isteyenler uygun fiyatlı ve güvenilir olması sebebiyle siparişlerini online platformdan kolayca verebilirler. İnternete özel katma değer vergisi dahil ve indirimli olarak belirlenen fiyatlar çiçeklerin özelliklerine göre değişir. Gül sayısının artması fiyatların da artmasına neden olur. Bazı güller için solmayan özelliğinin olması çiçek hediyesini daha kalıcı hale getirir. Güllerin solmaması için ekvator pembe gül çeşitleri özel işlemlerden geçirilir.